Eilen me lähettiinki liesuun heti aamusta. Mää olin jo etukäteen puhunu, että ny voitas käyvä vähä sisaruksia kahtomassa, ku kerran on kesä ja loma-aika. Niin me sitte suunnattiin ensin vanhimman siskon luokse. Se on eronnu miehestään, mutta niillä menöö kumminki niin hyvin, että siellä se mun sisko hääräs niijen entisessä yhteisessä kotona niin ku aina ennenki.

Ne viettää kuulemma palijo aikaa yhessä, käyvät erilaisissa tapahtumissa ja mukavaa on. Sitte kun sisko haluaa olla omissa olossaan, se menöö omaan asuntoosa parinkymmenen kilometrin päähän. Mukava järijestelmä mun mielestä, jos välit on hyvät, eikä kummallakaan oo tarvetta ehtiä uutta kaveria itelleen.

Siskon luota me sitte hyvien ruokien ja kahvien jäläkeen lähettiin velijentytön luokse. Sinne synty pikkunen tyttö just ennen juhannusta ja sitä me mentiin kahtomaan. Oli se pieni ja nätti vauveli. Mää olin ulukomailta ostanu sille nätin potkupuvun, joka mun piti viijä mennessäni. Mutta jotenki se siinä lähtötouhussa unohtu kokonaan, niin että mun pitää ny lähettää se jonku muun mukana.

Tuolla kyläpaikassa me ei viivytty kauaa, ku nuori perhe on justiin muuttanu uuteen asuntoon ja kaikki oli vielä vähä mullin mallin. Paluumatkalla poikettiin vielä yhelle kirpparille, mutta sieltä ei löytyny mitään kivaa ostettavaa, enkä mää oikeen ollu ostotuulellakaan.

Sitte me oltiinki jo ihan kypsiä kotimatkalle. Kotona sisko paisto vielä vohovelia, ja ne maistu niin hyviltä, että mää söin niitä varmasti kymmenen. Painonvartiointi ei oikeen taho onnistua näin kyläreissuilla, jos muullonkaan.

Vielä ennen mukkumaan menoa käytiin hautuumaalla. Siellä on menossa kovat muutostyöt. Hautakiviä suoristetaan ja hautoja myllätään uuteen uskoon. Kyllä se paikka kunnostusta on kaivannuki. Se on ollu aivan roskettunu ja heinittyny paikka jo vuosikausia. Mutta emmää tiijä, tulooko siitä nytkään hyvä, ku se on hiekkakangasta, eikä hiekkaa sitomassa oo ny mitään. Kovalla sateella hiekat valuu hauvoilta varmasti pois ku vesi hanhen selästä.

Nyt me ollaan taas lähössä uuteen kyläpaikkaan. Tällä kertaa mennään yhen velijen luo. Siellä mää en ookaan ennen käyny, ku veliki on ostanu talosa vasta äskettäin. Mukava on käyvä sielläki. En oo velipoikaakaan nähäny useampaan vuoteen.

Täälläpäin Suomea on pilivipoutaa. Ei kuumaa, muttei kovin kylymääkään keliä. Eilen vähä sateli, mutta vaan muutaman piskon, niin että ihan hyvät kelit on ollu.