Helena ja Elena on tämänpäiväset juhulijat, ja niillä onki kunnia päättää koko heinäkuu.

Helena on naisen etunimi. Suomessa on vuoden 2012 loppuun mennessä ollut kirjoilla 168 919 Helena-nimistä naista ja kymmenkunta miestä. Nimi on peräisin kreikan kielen aurinkoa merkitsevästä sanasta helios. Helenan nimipäivä sekä suomalaisessa että suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa 31. heinäkuuta. Suomessa nimen suosio yli kaksinkertaistui muutamassa vuodessa Aino Räsäsen Helena-kirjasarjan avausosan Soita minulle, Helena! ilmestyttyä vuonna 1945. Kirjoilla oli huomattava vaikutus myös nimien Jari ja Päivi yleisyyteen.

Elena on muun muassa Suomessa, Italiassa ja Venäjällä käytetty naisen etunimi. Vuoden 2009 loppuun mennessä Suomessa on rekisteröity 5 773 Elena-nimen saanutta naista. Elena on muunnos Helenestä, joka on alun perin kreikkalainen nimi. Helenen taustalla on joko kreikan soihtua tai kuuta merkitsevä sana. Elenalla on siis sama alkuperä kuin Helenalla. Latinaksi Elena tarkoittaa valoa. Kun Elena (ven. Елена) on venäläisen naisen nimenä, se voidaan translitteroida myös Jelena.

Kyllä on ollu hieno heinäkuu! Joka vielä valittaa sitä tai tätä, saa hävetä. Melekeen joka päivä on tainnu paistaa aurinko, ja sajettaki on saatu sillon tällön, missä enemmän, missä taas vähemmän. Semmoset tympeät, piliviset päivät on puuttunu kokonaan. On saanu pukea päälleen kevysiä kesävaatteita, ja uimaanki on päässy lämpösiin vesiin, ku tavallisesti joutuu huulet sinisinä ja hampaat loukkua lyyen värijöttelemään vähä aikaa rantaveessä.

Jäätelönmyyjät on teheny hyvää tiliä, jos ovat ymmärtäneet pitää kioskiaan auki. Itikat ei palijoa oo kiusanneet ainakaan mua. Mutta päiväperhosia on ollu nirkosesti. Se ei kylläkään oo heinäkuun vika. Kuulin ratiosta, että lumeton talavi, myöhänen kevät ja alakukesän kylymät on koituneet monen perhosen surmaks. Toivotaan, että niijen kannat taas ens kesänä elepyy.

Varmaan vuojen päästä kuullaan seki, kuinka monta uutta melanoomatapausta on tämän mainion heinäkuun jäliltä syntyny. Siitä ei kyllä voi syyttää aurinkoa, vaan ihimiset saa kahtoa peiliin ja syyttää sitä, mikä sieltä kurkistaa. Auringosta voi ja saaki nauttia, mutta ei kenenkään tartte nahkaasa polttaa ja ihteään mustaks rillata. Järki käteen, hattu päähän ja varijon alle nauttimaan kesästä ja viileästä juomisesta.